CSS Codes -->

2010. szeptember 6., hétfő

Old School VS New School


Az old school egy angol kifejezés, általában bármire alkalmazhatod, ami egy korábbi időszakból származik, és tisztelettel, megbecsüléssel tekintesz rá. Jellemzően zenében, különböző szubkultúrákban használatos jelző.
Szabatosabban megfogalmazva old schoolnak általában egy adott szubkultúra kezdeti (vagy az aktuálisat megelőző) időszakát képviselő, eredeti mintákat nevezzük. A szubkultúra új generációs tagjainak szemléletváltozása, a szubkultúra evolúciója gyakran okozza az old school-vonulat külön irányzatként történő továbbélését, kiválását. 


Old School tetoválásokat elég egyszerű régimódi minták jellemzik, például haditengerészet és a fegyveres erők jelképei, amerikai zászlók, szívek Mama felirattal, pin-up lányok, Hawaii szépségek vasmacskát körül ölelő szalagok, dátumok, osztott csillagok, iránytűk, női nevek, rózsák, dühöngő torpedó által kettétört szívek, patkók, lóherék pókhálók, pókok, cápák,ékszerek, kincsek, sasok, kártyák, kobrák, keresztek és festett koponyák, fecskék.Az old school és egyéb tetoválásokon sokszor ábrázolt nők még: Bettie Page, Betty Boop, vagy Marylin Monroe.
A negyvenes években a klasszikus, kikötői minták uralkodtak a bőrön. Annak idején főleg matrózokon láthattunk ilyesfajta mintákat. Ám akkor még korántsem számított divatosnak vagy elfogadottnak ez a dolog.
 
Sailor Jerryt (születési neve Norman Collins) tartják az old school ősatyjának akinek ábráin kedveltek a macskafejek, a dobókocka, a nyolcas billiárd golyó, a swing koponya, a pókháló és a csajok. Miután 19. évesen tengerész lett nyitott egy tetováló szalont Honolulun (Hawaii) elsősorban tengerészeknek és ittas katonáknak. Ezeket az embereket nem érdekelték a minőségi tetoválások,a tökéletes árnyalással és részletességgel elkészített tetoválások; csak akartak valamit amit megmutathatnak a barátaiknak. A második világháború után a tetoválásokat a gengszterekkel és fiatalkorúakkal társították. Ekkor a sterilizálatlan varratás miatt elterjedt a hepatitis 1961-ben. Aztán egy új jogszabályt fogadtak el, és naprakész egészségügyi kódokat hajtottak végre.


Az old school stílus hagyományos, nem az egyszerűség jellemzi. Ezek azonban kontraszt nélküliek, és leginkább a vörös, zöld, aranysárga, valamint a nagyon erős fekete színeket használják. Nem az a koncepciója, vagy tárgya a tetoválásnak, hogy hogyan ábrázolják. Az old school nagyon büszke, és erős érzéseket fejez ki.
 



A fentieket Slick Nick tetoválta. És egy kis hazai is:Bottitól(Stigma tattoo, Eger)
new school

old school



A new school a fényesebb, világosabb, szinte barátságosabb stílus. Ez pezsgő, fényes, és szinte már kellemetlen. De amire büszkék lehetünk az a könnyed oldala a tetoválásnak.
Ez a legjobb mondja annak hogy megmagyarázzuk a különbséget a két stílus közt. A New School az ellentéte a tradicionális tetoválásoknak.


Nincsenek megjegyzések: