CSS Codes -->

2010. november 12., péntek

Kínai Tetováló Stílus

Titokzatos Motivumok!
A Kínai írás (Han-írás) jeleire ugyanaz vonatkozik mint a Japán írásra (kanji)! 
A Kínai horoszkóp jegyei, viszont egy nagyon jó ötlet, egy új tetováláshoz!
 Egy kis történelem: találtak a Taklamakan - sivatagban egy kb. 3200 éves tetovált múmiát, de Kínában az évszázadok folyamán be volt tiltva a tetoválás. A bűnűzőket bélyegezték meg, akiknek száműzetésben kellett élniük, mivel az arcukra tetováltak.Sokan varratnak magukra különféle kínai jelet, itt is azt tanácsolom mint a japán tetkóknál. A kínai horoszkóp állat jelei, a sárkány, tigris de egyéb jeleket is népszerűek. Napjainkban a kínaiak egyre jobban nyílnak a világ felé, ebből az következik, hogy a tetoválás világában is egyre többet látni őket. Már nincs tetováló rendezvény, ahol a kínaiak ne vennének részt.

videó
פפפפפפפפפפפפפפפפפפפפפפ
Kitartás!



Szamoai tetkók

Bár sokan gondolják hogy a tattoo szó a Szamoai "tatau" szóból ered de valójából a Holland "taptoe"szóból ered.
"A polinéziai tetoválás Tongában és Szamoán vált rendkívül kifinomult művészetté.A szamoai hagyomány szerint a Fidzsi-szigetekről úszott ide két nővér, ők ismertették meg Szamoa lakóival a tetoválás művészetét. Úszás közben énekeltek, olyan dalokat, melyeket tetoválás közben szoktak, és mivel a hosszú úton elfáradtak és összezavarodtak, népük szokásaival ellentétben, ahol nők viseltek sok tetoválást, s a férfiak keveset, Szamoán épp a fordítottja történt. A tongai harcosok bőrére derekától térdig geometriai alakzatokat tetováltak, melyekben háromszögek, csíkok és egybefüggő fekete területek váltakoztak. A tetoválást papok végezték, akik hosszú időn áttanultak, s rituálék és tabuk szigorú előírásait követték...Az ősi Szamoán a vallási rítusokban és a háborúzásban is fontos szerepet kapott a tetoválás. A tetováló kiváltságos személy volt, mestersége öröklődött....Nőket is tetováltak, az ő kezükre és testük alsó részeire kerülő ábrák finom, virágszerű geometriai motívumokból álltak.
A Samoai tetoválásokat ünnepségek és rituálék kísérték a tetoválásokat. Sokszor több segédnek is le kellett fogni a tetoválásra ítélt alanyt. A nők szebbnek tartották a tetovált férfiakat!
Az egyik legfájdalmasabb tetoválási módszer!A tetoválás úgy működik, hogy a segéd fogja és széthúzza a bőrt a mester, pedig két pálcikával tetoválja a megrajzolt mintát. Az egyik pálcika végére apró fogakból álló fémlemezt vagy hegyes csontot erősítenek fel. Ezt a pálcikát a festékbe mártva és a mintára helyezve ütögetik a másik pálcikával.A polinéz szigetvilágban élő törzseknél évszázadok óta őrzik a tetoválás hagyományait. A kalandor spanyol és portugál hajósok velük ismerkedtek meg először, és bennszülötteket hoztak magukkal Európába, megmutatni. Í
A Tiki tetoválás - Polinéz tradicionális tetoválás, az évszázadokon keresztül őrzött, de napjainkban is művelt stílus. A Samoai törzseknél az első tetoválást felnőtté váláskor kaptak az emberek. Nagy rituálék ünnepélyek is jártak egy elkészítéséhez. A tetoválásoknak valódi jelentésük volt. Az ellenség elrettentésére, a rang jelzésére szolgáltak.
A nők körében is szebbek voltak a tetovált férfiak. De a nők is kaptak tetoválásokat. A férfitetoválásokat pe'a-nak, a női tetováló motívumokat pedig MaLu-nak nevezik. A tetoválás mintáik és szimbólumaik jelentése nagyon elvont. A formák és minták összefolyva érthetelenek a külső szemlelő számára.








Kelta Tetkók


"A kelta csonókon erős skandináv hatás érződik, de pontosan eredetük ma is vitatott. A bonyolult ábrák feltehetőleg a természet összetetségét tükrözik, s a csomók kezdet és vég nélküli kígyózó vonalai az évszakok és az élet körforgását jelképezik...

Egy ír, skót vagy walesi számára a keresztet és a körformákat kombináló kelta kereszt inkább az etnikai örökséget, semmint a hitet szimbolizálja.....
A kultúrák keveredése folytán vitatott a kelta kereszt eredete, de az egyik magyarázat Szent Patrik legendájában található, aki a kereszténységet próbálta elterjeszteni a druidák körében.A kereszténység jelképe, a kereszt a 4. században jelent meg, amikor a mai Brit-szigetek területén élő nap -és holdimádó kultúrát elérte a Szentírás szava. Amikor Patriknak egy vésett körrel díszített kőoszlopot mutattak, ő kezével latin keresztet rajzolt a körbe, így áldotta meg. Talán nincs ennyire eltérő szimbólum, mint a kör és a kereszt. Az egyik misztikus, a másik már-már földrajzi tartalmú...A kelta kereszt mint tetoválás mindenkinek mást és mást jelenthet, ám szimbolikus eredetét tekintve a világegyetem spirituális jellegét idézi fel."

 A hagyományos kelta tetoválás sok állatképet, de azon kívül a nap, a hold, virágok és a végtelen csomó vagy misztikus csomó, aminek a jelentése nem világos. Egyesek mágikus erőt adnak neki, mások szerint az örökkévalóságot jelenti. A Kelta kereszt vagy Ír kereszt a keresztény keresztnek felel meg, abban tér el, hogy szalagminta díszíti. Ettől egy egyszerű minta is szép tetoválássá, válik. A kelta kereszt a napimádat és a kereszténység variációja.


A képeken Joe Waulken munkái láthatóak. (All or Nothing tattoo) Az idézetek Vince Hemingson könyvéből írtam ki.